Author Topic: GLBasic code editor - BR GLB IDE, with VB .Net source...  (Read 28412 times)

Offline Schranz0r

  • Premium User :)
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 5014
  • O Rly?
    • View Profile
i'll try this one and give you feedback
I <3 DGArray's :D

PC:
AMD RYzen 7 1700 @3.9Ghz, 16GB HyperX Fury 2666Mhz Ram, ASUS ROG GTX 1060 STRIX 6GB, Windows 10 Pro 64Bit, MSi Tomahawk B350 Mainboard

Offline Schranz0r

  • Premium User :)
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 5014
  • O Rly?
    • View Profile
OK first StartUp same Problem.

Open a Project -> No TabNames to see

Close it and restart the IDE and the Tabnames are there...
And i can create new Projects :)


There is something wrong on the first Start :/
I <3 DGArray's :D

PC:
AMD RYzen 7 1700 @3.9Ghz, 16GB HyperX Fury 2666Mhz Ram, ASUS ROG GTX 1060 STRIX 6GB, Windows 10 Pro 64Bit, MSi Tomahawk B350 Mainboard

Offline dreamerman

  • Global Moderator
  • Dr. Type
  • *******
  • Posts: 288
    • View Profile
    • my personal website
It looks like some issue wit ide config file loading, specially if no GLB path is configured, then just Paint/tab redraw method isn't called by default, but when you click on tabs names should apper, at least from my test. I will fix this today.
Check my source code editor for GLBasic - link

Offline Schranz0r

  • Premium User :)
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 5014
  • O Rly?
    • View Profile
Members from a TYPE are broken now.
Code: GLBasic [Select]
TYPE test
    x
ENDTYPE

GLOBAL mytest AS test


if i type mytest. it's not showing up the x member of the type



CTRL+s is broken as well?
I <3 DGArray's :D

PC:
AMD RYzen 7 1700 @3.9Ghz, 16GB HyperX Fury 2666Mhz Ram, ASUS ROG GTX 1060 STRIX 6GB, Windows 10 Pro 64Bit, MSi Tomahawk B350 Mainboard

Offline dreamerman

  • Global Moderator
  • Dr. Type
  • *******
  • Posts: 288
    • View Profile
    • my personal website
As for now Type members needs to be at least 2 chars long, so 'x%' would be ok, I just only use variables with #$% so didn't noticed that, it will be changed, but file parsing is done when switching to other file or compiling, so for newly inserted types you need to compile project so they could be parser properly (no such fancy live code tracking here), saving works ok, just for compiling testing currently '*' char in tabs name means that file was changed since last compilation, this also will be changed as it may mislead users.
Check my source code editor for GLBasic - link

Offline WPShadow

  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 1667
    • View Profile
    • http://lostrevenant.blogspot.com
Hi,

I tried to load an old version, but I got an error (screenshot).

W.
AMD X2 4600, 2 GB Ram, ATI X1950 XTX, XP PRO SP2: GLB Premium 10.beta_dingsi, <(´.´<) Kirby Dance (>`.`)>
http://lostrevenant.blogspot.com
alea iacta est

Offline dreamerman

  • Global Moderator
  • Dr. Type
  • *******
  • Posts: 288
    • View Profile
    • my personal website
I think that this was same bug that Schranz0r encountered.
No update yesterday as during tests I have found some other issues that needed to be addressed rapidly.
So today's update contains multiple bug fixes in loading and parsing sources, as well some changes in few functions.
Note that tracking changes in code isn't perfect so when you do some drastic changes whole file needs to be parsed (it's done when saving file, compiling or switching to view other source).
* char in tab names now tells if file was modified from last save, but still colored margins (yellow/green) tells if file was compiled properly after  those code changes.
« Last Edit: 2016-Aug-18 by dreamerman »
Check my source code editor for GLBasic - link

Offline Schranz0r

  • Premium User :)
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 5014
  • O Rly?
    • View Profile
NICE Update!

One Problem i see so far:

If i write :

TYPE test

and press 3-4 times enter i get a error:

Code: GLBasic [Select]
nformationen über das Aufrufen von JIT-Debuggen
anstelle dieses Dialogfelds finden Sie am Ende dieser Meldung.

************** Ausnahmetext **************
System.ArgumentOutOfRangeException: StartIndex darf nicht kleiner als Null sein.
Parametername: startIndex
   bei System.String.Substring(Int32 startIndex, Int32 length)
   bei WindowsApplication1.Form1.GetShortftsName(String fts_name) in D:\projekty\glb_ide_vb_2013\Form1.vb:Zeile 3148.
   bei WindowsApplication1.Form1.UpdateUserVariable_fromstr(Int32 file_id, String in_str, Int32 line_nr, Int32 parent_type_id, Int32 parent_func_id, String& ret_var_list, Boolean check4declar) in D:\projekty\glb_ide_vb_2013\Form1.vb:Zeile 2528.
   bei WindowsApplication1.Form1.Scintilla_List_CharAdded(Object sender, CharAddedEventArgs e) in D:\projekty\glb_ide_vb_2013\Form1.vb:Zeile 442.
   bei ScintillaNET.Scintilla.OnCharAdded(CharAddedEventArgs e) in C:\Users\jacob\Documents\Projects\ScintillaNET\src\ScintillaNET\Scintilla.cs:Zeile 1533.
   bei ScintillaNET.Scintilla.WmReflectNotify(Message& m) in C:\Users\jacob\Documents\Projects\ScintillaNET\src\ScintillaNET\Scintilla.cs:Zeile 2685.
   bei ScintillaNET.Scintilla.WndProc(Message& m) in C:\Users\jacob\Documents\Projects\ScintillaNET\src\ScintillaNET\Scintilla.cs:Zeile 2752.
   bei System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
   bei System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
   bei System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)


************** Geladene Assemblys **************
mscorlib
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1080.0 built by: NETFXREL3STAGE.
    CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework/v4.0.30319/mscorlib.dll.
----------------------------------------
BR_GLB_IDE
    Assembly-Version: 1.0.0.0.
    Win32-Version: 1.0.0.0.
    CodeBase: file:///C:/Users/beate/Desktop/br_glb_ide/bin/BR_GLB_IDE.exe.
----------------------------------------
Microsoft.VisualBasic
    Assembly-Version: 10.0.0.0.
    Win32-Version: 14.6.1038.0 built by: NETFXREL2.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/Microsoft.VisualBasic/v4.0_10.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/Microsoft.VisualBasic.dll.
----------------------------------------
System
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1081.0 built by: NETFXREL3STAGE.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll.
----------------------------------------
System.Core
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1038.0 built by: NETFXREL2.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Core/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Core.dll.
----------------------------------------
System.Windows.Forms
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1038.0 built by: NETFXREL2.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll.
----------------------------------------
System.Drawing
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1078.0 built by: NETFXREL3STAGE.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/v4.0_4.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll.
----------------------------------------
System.Runtime.Remoting
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1038.0 built by: NETFXREL2.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Runtime.Remoting/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Runtime.Remoting.dll.
----------------------------------------
ScintillaNET FindReplaceDialog
    Assembly-Version: 1.1.0.31638.
    Win32-Version: 1.1.0.
    CodeBase: file:///C:/Users/beate/Desktop/br_glb_ide/bin/ScintillaNET%20FindReplaceDialog.DLL.
----------------------------------------
ScintillaNET
    Assembly-Version: 3.5.10.0.
    Win32-Version: 3.5.10.0.
    CodeBase: file:///C:/Users/beate/Desktop/br_glb_ide/bin/ScintillaNET.DLL.
----------------------------------------
AutocompleteMenu-ScintillaNET
    Assembly-Version: 1.3.4.0.
    Win32-Version: 1.3.4.0.
    CodeBase: file:///C:/Users/beate/Desktop/br_glb_ide/bin/AutocompleteMenu-ScintillaNET.DLL.
----------------------------------------
System.Configuration
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1038.0 built by: NETFXREL2.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Configuration/v4.0_4.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Configuration.dll.
----------------------------------------
System.Xml
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1064.2 built by: NETFXREL3STAGE.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Xml/v4.0_4.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Xml.dll.
----------------------------------------
System.Windows.Forms.resources
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1038.0 built by: NETFXREL2.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms.resources/v4.0_4.0.0.0_de_b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.resources.dll.
----------------------------------------
mscorlib.resources
    Assembly-Version: 4.0.0.0.
    Win32-Version: 4.6.1038.0 built by: NETFXREL2.
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.Net/assembly/GAC_MSIL/mscorlib.resources/v4.0_4.0.0.0_de_b77a5c561934e089/mscorlib.resources.dll.
----------------------------------------

************** JIT-Debuggen **************
Um das JIT-Debuggen (Just-In-Time) zu aktivieren, muss in der
Konfigurationsdatei der Anwendung oder des Computers
(machine.config) der jitDebugging-Wert im Abschnitt system.windows.forms festgelegt werden.
Die Anwendung muss mit aktiviertem Debuggen kompiliert werden.

Zum Beispiel:

<configuration>
    <system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>

Wenn das JIT-Debuggen aktiviert ist, werden alle nicht behandelten
Ausnahmen an den JIT-Debugger gesendet, der auf dem
Computer registriert ist, und nicht in diesem Dialogfeld behandelt.


 



I <3 DGArray's :D

PC:
AMD RYzen 7 1700 @3.9Ghz, 16GB HyperX Fury 2666Mhz Ram, ASUS ROG GTX 1060 STRIX 6GB, Windows 10 Pro 64Bit, MSi Tomahawk B350 Mainboard

Offline Schranz0r

  • Premium User :)
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 5014
  • O Rly?
    • View Profile
Next thing:

i'm can't write brackets"["  and "]" in the codewindow.
thats weird...
I <3 DGArray's :D

PC:
AMD RYzen 7 1700 @3.9Ghz, 16GB HyperX Fury 2666Mhz Ram, ASUS ROG GTX 1060 STRIX 6GB, Windows 10 Pro 64Bit, MSi Tomahawk B350 Mainboard

Offline dreamerman

  • Global Moderator
  • Dr. Type
  • *******
  • Posts: 288
    • View Profile
    • my personal website
hm.. it look's like issue with dynamically typing to short/empty type members, still not all functions were checked for that. Will look into this later, that should be easy to fix.
If you will encounter any other bug most important is this:
Code: GLBasic [Select]
Parametername: startIndex
   bei System.String.Substring(Int32 startIndex, Int32 length)
   bei WindowsApplication1.Form1.GetShortftsName(String fts_name) in D:\projekty\glb_ide_vb_2013\Form1.vb:Zeile 3148.
As it tells where exactly is the error and what of kind, other lines are unnecessary :-)

Second problem is strange, didn't see that earlier and in today's testing I was using them '[]' to check array/type auto-completion, try switching to other file and back again.

Edit: yes that was bug with parsing empty lines in newly added code tracking functions, it's ok now. Can't reproduce issue with brackets as here they are working correctly. Only binary update, source will follow with next update as I will slowly check for similar issues in other functions.
« Last Edit: 2016-Aug-18 by dreamerman »
Check my source code editor for GLBasic - link

Offline Schranz0r

  • Premium User :)
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 5014
  • O Rly?
    • View Profile
Ok types are fixed.


the Brackets-Problem is with the German-Keyboard settings!
If i switch to the english one, all is fine...

The German Brackets are ALT + 8 and ALT + 9

in the output and debug window i can write them...
BTW: why are debug and output not writeprotected? :D
« Last Edit: 2016-Aug-18 by Schranz0r »
I <3 DGArray's :D

PC:
AMD RYzen 7 1700 @3.9Ghz, 16GB HyperX Fury 2666Mhz Ram, ASUS ROG GTX 1060 STRIX 6GB, Windows 10 Pro 64Bit, MSi Tomahawk B350 Mainboard

Offline dreamerman

  • Global Moderator
  • Dr. Type
  • *******
  • Posts: 288
    • View Profile
    • my personal website
You mean system keyboard settings? Interesting, not sure if it's my code fault, Polish keyboard works properly, even special chars. (btw. this version of ScintillaNET supports unicode chars)
Ah such small things, will be 'read-only' with next update ;)

Edit: skipping unchanged files during compilation was broken in last update, fixed.
« Last Edit: 2016-Aug-19 by dreamerman »
Check my source code editor for GLBasic - link

Offline Schranz0r

  • Premium User :)
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 5014
  • O Rly?
    • View Profile
Brackets still not work :D
I <3 DGArray's :D

PC:
AMD RYzen 7 1700 @3.9Ghz, 16GB HyperX Fury 2666Mhz Ram, ASUS ROG GTX 1060 STRIX 6GB, Windows 10 Pro 64Bit, MSi Tomahawk B350 Mainboard

Offline dreamerman

  • Global Moderator
  • Dr. Type
  • *******
  • Posts: 288
    • View Profile
    • my personal website
Yeah that strange, as I don't change char code of what user is typing.. This needs further investigation ;-) Win 8.1 gives really strange output with Deutsch keyboard layout, even @ becomes ", maybe some additional Scintilla setting is needed for this.
btw. this update fixes small issues with auto-completion..

Edit: problem with brackets appears in many text editors (all ScintillaNet, and even other .Net based text editors examples) that I have tested, also system notepad/VisualStudio behave same way with German/Deutschland key layout.
« Last Edit: 2016-Aug-19 by dreamerman »
Check my source code editor for GLBasic - link

Offline dreamerman

  • Global Moderator
  • Dr. Type
  • *******
  • Posts: 288
    • View Profile
    • my personal website
Update. Much of code reworked (text/variables/function analyzing), some stuff works faster, few bug fixes.
Some issues remain, but it's usable  :)
Check my source code editor for GLBasic - link