BASIC

Author Topic: GLBasic V12 (was formerly V11 beta)  (Read 109261 times)

Offline spacefractal

  • Community Developer
  • Prof. Inline
  • ******
  • Posts: 3606
    • View Profile
    • Space Fractal
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #120 on: 2012-Dec-04 »
would been in next beta possible to change the default v2.2 of the android SDK? That due I might want to look how the Amazon new Kindle Fire devices works, but they does require a bit newer SDK. Howover I do not know how much its effect glbasic for a SDK change on a optimal state (etc possible to uses more than one SDK, the default v2.2).

The new api is not need to been work, this is some thing we can do with the direct java communication method i did in the past, which can been a good use with direct support of Kindle Fire example (which I dont count the old model here).

Also the OUYA console looks pretty awesome, which is again the possible to change SDK me thinks. That why I ask here.
Greedy Mouse - Karma Miwa - Spot Race - CatchOut - Android Extras - is on a vacation trip, home before end of few days in jan.

MrTAToad

  • Guest
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #121 on: 2012-Dec-04 »
Here's the changelog:
Code: GLBasic [Select]
// 11.171-beta
        // Core:
        //    Faster handling of constant strings.
 

I just tried recompiling my game which uses several CONSTANT's. The constants with integers seem to work, but strings not so much... :noggin:
Here is test code to reproduce it:

Code: GLBasic [Select]
CONSTANT SETTINGS_FILE$ = "/settings.ini"
GLOBAL test$
test$ = "C:/MyTest" // PLATFORMINFO$("DOCUMENTS")
DEBUG "test [" + test$ + SETTINGS_FILE$ + "] 123\n"
END

The above code outputs the following: test [C:/MyTest] 123
Instead of the expected: test [C:/MyTest/settings.ini] 123

I'm using the v11 IDE, although it shows v10 compiler in the log:
GLBasic IDE, Version: 11.171
GPC - GLBasic Precompiler V.10.070 SN:28aaf7cf - 3D, NET

Thats odd, I get :

Code: GLBasic [Select]
test [C:/MyTest/settings.ini] 123

with 11.171

Offline Jonás Perusquía

  • Mr. Polyvector
  • ***
  • Posts: 170
    • View Profile
    • Ditrabox
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #122 on: 2012-Dec-05 »
I come here people because im unable to compile anything, not a joke... anything!

and i tried to compile some HTML5 and got this:

Code: GLBasic [Select]
*** Configuration: HTML5 ***
precompiling:
GPC - GLBasic Precompiler V.10.070 SN:71fa70a5 - 3D, NET
Wordcount:3 commands
compile+link:
python.exe "Q:/Compiler/platform/JavaScript/bin/\emscripten\emcc" -O1 --llvm-lto 0 --typed-arrays 2 -IQ:\Compiler\platform\Include -IC:\Users\JonasPm\Documents\GLBasic\HTML5 -DEMSCRIPTEN -DNDEBUG -DWANT_SDL -DHAVE_OPENGL C:\Users\JonasPm\AppData\Local\Temp\glbasic\gpc_tempg.cpp C:\Users\JonasPm\AppData\Local\Temp\glbasic\gpc_temp0.cpp Q:\Compiler\platform\JavaScript\bin\libGLBasicWebGL.o -o C:\Users\JonasPm\AppData\Local\Temp\glbasic\output.html -DHTML5=1
exit
*** FATAL ERROR - Please post this output in the forum
_______________________________________
*** Finished ***
Elapsed: 2.8 sec. Time: 08:56
Build: 0 succeeded.
*** 1 FAILED ***

And the code i tried to compile:

Code: GLBasic [Select]
// --------------------------------- //
// Project: HTML5
// Start: Wednesday, December 05, 2012
// IDE Version: 11.171


// SETCURRENTDIR("Media") // go to media files

GLOBAL a

a=1
IF a=1 THEN PRINT "Hola como estas",0,0,1
END
 

Also, GLBasic v11 installed in another folder so the old v10 is still installed (maybe thats the problem?)
<HTML><BASIC><EC>
Be free and do good things

MrTAToad

  • Guest
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #123 on: 2012-Dec-05 »
You can't compile to HTML 5 yet - nor Raspberry Pi or OSX Uni

All other platforms compile should compile okay.

Offline caffeinekid

  • Mr. Drawsprite
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
    • TCKSOFT
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #124 on: 2012-Dec-05 »
Is the Nexus 7 (and others) CreateScreen fix in the new beta, so that it tries different colour depths? Thanks.

Offline Jonás Perusquía

  • Mr. Polyvector
  • ***
  • Posts: 170
    • View Profile
    • Ditrabox
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #125 on: 2012-Dec-05 »
You can't compile to HTML 5 yet - nor Raspberry Pi or OSX Uni

All other platforms compile should compile okay.

Thanks, that explains why i can´t compile HTML5... but still can´t compile to normal platforms... i will create a topic about this
<HTML><BASIC><EC>
Be free and do good things

Offline Kitty Hello

  • code monkey
  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 10695
  • here on my island the sea says 'hello'
    • View Profile
    • http://www.glbasic.com
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #126 on: 2012-Dec-14 »
OK - another try. The beta_sdk (see first post) has been updated and the RaspberryPi should work now.
Also, the HTML5 is starting to get working. You cannot add Media files so far. The browsers will stop running the code. Maybe FireFox or Chrome works - I have to investigate further. I just wanted to bring this update before xmas holidays, since it features all the iOS and Android fixes I wanted to urgently bring.

For all platforms, you should clean the distribute directory before you rebuild. For Android, keep a copy of your Manifest.xml. For iPhone, just delete the XCode/lib directory.


Offline mentalthink

  • Prof. Inline
  • *****
  • Posts: 3366
  • Integrated Brain
    • View Profile
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #127 on: 2012-Dec-15 »
hi Gernnot thanks about the launch data , will be a very very nice present for Christmas (present if we have to pay or not... don't care), thanks !!!.

MrTAToad

  • Guest
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #128 on: 2012-Dec-15 »
We'll give it a good seeing to :)

Offline mentalthink

  • Prof. Inline
  • *****
  • Posts: 3366
  • Integrated Brain
    • View Profile
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #129 on: 2012-Dec-15 »
Gernoot I try to Compile for Html5... I don't use any media file or something only a While Wend and Print commands... but I have a lot of errors.... Raspberry Pi, seems works fine but I don't have the real device...

I use the code in the post about Html5, but I have the same error!!!

I leave I get from the console in GLBasic:
Code: GLBasic [Select]
_______________________________________
*** Configuration: HTML5 ***
precompiling:
GPC - GLBasic Precompiler V.10.160 SN: b826dbb - 3D, NET
Wordcount:2 commands
compile+link:
C:/GLBASIC_11/Compiler/platform/JavaScript/bin/\..\llvm-3.0.release\bin\llvm-dis: No such file or directory
llvm-link: Not enough positional command line arguments specified!
Must specify at least 1 positional arguments: See: C:/GLBASIC_11/Compiler/platform/JavaScript/bin/\..\llvm-3.0.release\bin\llvm-link -help
Traceback (most recent call last):
  File "C:/GLBASIC_11/Compiler/platform/JavaScript/bin/\emscripten\emcc", line 901, in <module>
    extra_files_to_link.append(shared.Cache.get(name, create))
  File "C:\GLBASIC_11\Compiler\platform\JavaScript\bin\emscripten\tools\shared.py", line 1041, in get
    shutil.copyfile(creator(), cachename)
  File "C:/GLBASIC_11/Compiler/platform/JavaScript/bin/\emscripten\emcc", line 873, in create_libcxxabi
    shared.Building.link(os, in_temp('libcxxabi.bc'))
  File "C:\GLBASIC_11\Compiler\platform\JavaScript\bin\emscripten\tools\shared.py", line 690, in link
    assert os.path.exists(target) and (output is None or 'Could not open input file' not in output), 'Linking error: ' + output + '\nemcc: If you get duplicate symbol errors, try --remove-duplicates'
AssertionError: Linking error:
emcc: If you get duplicate symbol errors, try --remove-duplicates
exit
*** FATAL ERROR - Please post this output in the forum
_______________________________________
*** Finished ***
Elapsed: 20.6 sec. Time: 01:53
Build: 0 succeeded.
*** 1 FAILED ***
 

PS: I'm not sure if it's something whit Java JDK, but I try Android and runs fine...  I'm using Windows x32 under Parallels...
« Last Edit: 2012-Dec-15 by mentalthink »

MrTAToad

  • Guest
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #130 on: 2012-Dec-15 »
That HTML 5 error is something I get too...  The pathing for lvm-dis is somewhat inaccurate

Offline mentalthink

  • Prof. Inline
  • *****
  • Posts: 3366
  • Integrated Brain
    • View Profile
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #131 on: 2012-Dec-15 »
ok, well putting the this folder llvm-3.0.release into the bin folder of Java

EX :
Code: GLBasic [Select]
C:\GLBASIC_11\Compiler\platform\JavaScript\bin

The Compiler seems works, but fails again... seem and error whit the file libGLBasicWebGL.o, sorry i can't put I get from console, I touch the .txt about the configuration of Glbasic, and I have to reinstall...  :-[

Offline caffeinekid

  • Mr. Drawsprite
  • **
  • Posts: 51
    • View Profile
    • TCKSOFT
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #132 on: 2012-Dec-15 »
I can confirm that CreateScreen is now working on Nexus 7. Fantastic. Thank you!  :nw:

Offline Hemlos

  • To boldy go where no pixel has gone before!
  • Global Moderator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 1634
  • Particle Hawk
    • View Profile
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #133 on: 2012-Dec-15 »
 hmm

First try with v11 with my libraries seems to be a problem.
My libs work perfectly fine in v10, but in v11 it gives me a LONG list of errors.

Apparently, we are no longer are able to define default parameters in function parameters?
eg.  FUNCTION SpacerTest: someSpacer$=" $%^&"

How do i pass an object into a parameter like this?
FUNCTION _File_Into_List: list AS lib_List_Object_
« Last Edit: 2012-Dec-15 by Hemlos »
Volume_of_Earth(km^3) = 4/3*3.14*POW(6371.392896,3)

Offline kanonet

  • Administrator
  • Prof. Inline
  • *******
  • Posts: 1142
    • View Profile
    • My GLBasic code archiv
Re: GLBasic V11 public beta
« Reply #134 on: 2012-Dec-15 »
Hemlos i can not confirm your problems, both what you described works for me.
Lenovo Thinkpad T430u: Intel i5-3317U, 8GB DDR3, NVidia GeForce 620M, Micron RealSSD C400 @Win7 x64