GLBasic forum

Main forum => Bug Reports => Topic started by: AndyH on 2008-Jul-03

Title: collect2: cannot find `ld'
Post by: AndyH on 2008-Jul-03
Hi Gernot,

Any idea what's causing this error (I have the latest patch).

There's no indication if it's in my source and as it happens on linking could it be something in GLB?

*** Configuration: WIN32 ***
precompiling:
GPC - GLBasic Precompiler V.2008.179 - 3D, NET
Wordcount:3328 commands

compiling:

linking:
collect2: cannot find `ld'
*** FATAL ERROR - Please post this output in the forum
_______________________________________
*** Finished ***
Elapsed: 19.4 sec. Time: 19:36
Build: 0 succeeded.
*** 1 FAILED ***

Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: Kitty Hello on 2008-Jul-04
ouch! Is there no file:
GLBasic\compiler\platform\win32\bin\ld.exe

There's something seriously wrong. When did it start? Did you install anything else beside GLBasic?
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: AndyH on 2008-Jul-04
I'd missed a couple of patches and I everything was running ok previously.

Hmmm... I have got that file:

C:\Program Files\GLBasic\Compiler\platform\Win32\Bin\ld.exe

I've recently installed VS2008 but I think that's all.
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: Kitty Hello on 2008-Jul-06
A new install/update didn't help either?
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: AndyH on 2008-Jul-07
No.

I installed v 5.235 from the CD and all my programs worked.  I then did the internet update to the latest version and nothing will compile.  Did you say you upgraded the GCC compiler recently ... could that be something to do with this?

BTW, it does this with anything I try to compile, even just a simple test program...

SETSCREEN 640,480,0
SHOWSCREEN
MOUSEWAIT
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: Kitty Hello on 2008-Jul-07
I installed the very new thing on a PC and did the update, and it worked.
Do you have a copy of MinGW on your computer, maybe?
It's very strange.
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: AndyH on 2008-Jul-07
Ah, it's that MinGW bug again.  If I rename the mingw folder, GLBasic works again. 
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: Kitty Hello on 2008-Jul-07
 :rant:
I'll have a look.
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: Schranz0r on 2008-Jul-07
Angry Gernot  :noggin:


 :nana:
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: AndyH on 2008-Aug-08
Any luck with this one?  Still occurs if MINGW folder is not disabled (renamed).  I'm on Vista BTW.
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: Kitty Hello on 2008-Aug-09
it worked for me. What versinn of mingw do you have?
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: AndyH on 2008-Aug-09
Ver 5.1.3.

It looks like 5.1.4 is the latest.  Installing ...

Yay... success.  No more ld errors.
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: Kitty Hello on 2008-Aug-11
aces. I can't seem to get that version to try and fix it...
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: AndyH on 2008-Aug-11
The main thing is that there is a sensible work around, ie: get the latest MinGW.  I don't suppose that will be a problem for most who are still using MinGW 5.1.3 and GLBasic.
Title: Re: collect2: cannot find `ld'
Post by: r0ber7 on 2015-Nov-07
I'm having the exact same error message.

collect2: cannot find `ld`

It happens when I try compiling for Linux, or Mac. When I compile for Windows everything works well. I have unzipped the latest Linux and Mac compilers in Compiler/platform/.

I used to have Cygwin installed but that was a long time ago. Never had MinGW installed. ld.exe does exist in the Windows compiler directory.

 :doubt:

Can it be a conflict with older GLBasic versions I still have on disk maybe?